diumenge, 4 d’octubre del 2009

ESCOLES COMPROMESES AMB EL MÓN: NOTÍCIES

Publicado el 29/01/2009 a 18:01 Por turosolidari


Des d'Escoles Compromeses amb el Món us convidem a celebrar el dia escolar de la no violència i la pau.
30 de gener, aniversari de la mort de Gandhi.
 http://www.escolescompromeses.org/mm/image/NEWSLETTER/unescocat.png

UNESCOCAT

Educació a Gaza, llavor de pau
Campanya del Centre UNESCO de Catalunya – Unescocat de suport al dret a l’educació al territori de Gaza

What difference does it make to the dead, the orphans and the homeless,whether the mad destruction is wrought under the name of totalitarianism or the holy name of liberty or democracy?

Mahatma Gandhi, “Non-Violence in Peace and War”

La situació humanitària que està vivint la població civil a Gaza és insostenible des de tots els punts de vista. Una de les àrees que n’està resultant més afectada és l’educació:
· A curt termini, els bombardeigs que s’estan produint signifiquen una interrupció de l’escolaritat normal i, en conseqüència, un atemptat greu contra el dret a l’educació dels milers d’infants i joves que habiten en aquest territori.
· A mig termini, la destrucció d’edificis escolars per les bombes impossibilita que aquest dret a l’educació es pugui garantir a partir que es produeixi un hipotètic alto el foc, ja que la manca d’instal·lacions en mínimes condicions no facilita un ensenyament de qualitat.
· A llarg termini, les profundes seqüeles psicològiques i el dolor que colpeix els infants i joves impedeix pensar en un horitzó de ciutadans i ciutadanes educats en una cultura de pau i lliure de violència durant almenys dues generacions.

Les defensores i els defensors dels drets humans en general, i del dret universal a l’educació en particular (recollit a l’article vint-i-sisè de la Declaració Universal dels Drets Humans i a l’article vint-i-vuitè de la Convenció dels Drets dels Infants), no podem quedar impassibles davant d’una situació com l’actual. Malauradament, no es tracta d’una situació nova perquè persisteix en diversos punts del planeta al llarg del temps, però sí que es pot considerar singular a causa del grau de cruesa i injustícia extrema que la caracteritza.

El Centre UNESCO de Catalunya – Unescocat endega una campanya humanitària per donar suport al sistema educatiu a Gaza, amb la finalitat que el dret a l’educació dels infants i joves que viuen en aquest territori no quedi irremeiablement afectat pels dissortats esdeveniments bèl·lics que s’hi estan produint. Sota el lema “Educació a Gaza, llavor de pau”, Unescocat coordina una recollida de fons econòmics de cara a desenvolupar un pla que preveu tres programes:

1. Programa de reconstrucció d’edificis escolars, en coordinació amb el Ministeri d’Educació de l’Autoritat Nacional Palestina i l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins al Pròxim Orient, UNRWA.

2. Programa d’intercanvis escolars i de suport a la formació del professorat, en coordinació amb les escoles de formació del professorat.

3. Programa d’animació infantil i juvenil, en coordinació amb la Comissió Palestina per a la UNESCO.

Sabem que es tracta de programes importants a mig i a llarg termini, i que ara la urgència és una altra. Però la construcció d’un futur en pau, que ha de ser l’objectiu irrenunciable de qualsevol persona o institució defensora dels drets humans en aquests moments, es comença a bastir ara i aquí. Per dignitat i per respecte, perquè demà pot ser massa tard.

Les aportacions econòmiques a la campanya “Educació a Gaza. Llavor de pau” es poden fer al compte corrent de La Caixa

A nom del CENTRE UNESCO DE CATALUNYA / EDUCACIÓ A GAZA

Número 2100 0826 70 0200519528

Envia'ns la teva acció per compartir en xarxa!

Algunes propostes...

L'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans ens ofereix molta informació i materials. Destaca la presentació del llibre "Deconstruir la guerra". Consulta el calendari.

A partir de la presentació d'aquest llibre, l'IES Brugués de Gavà organitza amb el seus alumnes un acte de rebuig a la guerra. Destaquem les jornades de pau que van montar al maig de 2008. Veure vídeo.

La Red Canaria de Escuelas Solidarias, ens envia les seves propostes per treballar la pau, i ens presenta el seu manifest.

Presentació de la Xarxa Catalana pel Reconeixement del Dret a la Pau.

Acte de commemoració. Federació Catalana d'ONG per la Pau.

Bicicletada per la pau i fira d'entitats al Parc de la Ciutadella. Intermón Oxfam.

Acte en memòria de Walter Benjamin. Universitat de la Pau.

Fundació per la pau. Consulta agenda.

Senderi. Consulta agenda.

Marxa mundial per la pau i la no vilolència. Pdf

Campanyes per la pau a Gaza.


Acciones i protestas:

Asociación Canaria de enseñantes por la paz y la solidaridad.

Xarxa d'Escoles Unesco. Campanya d'Educació a Gaza.

Educació a Gaza, llavor de pau

Campanya Actua d'Amnistia internacional.


Document elaborat per l'Oficina de promoció de la pau i dels drets humans.

Materials

La Federació Catalana d'ONG pel Desenvolupament, te una secció de Pau al seu Centre de Recursos.

Edualter té una secció especialitzada en Educació per la Pau.

L'Escola de Cultura de Pau, ha treballat en "La recerca per la Pau a Espanya". Pdf.

Firma el MANIFIESTO PÚBLICO

En defensa del derecho de asilo

CAMPAÑA: NADIE DESCALZO (hasta el 1 de marzo)

[ Información para el profesorado]

[ Información para los padres y madres]

[ Cuento didáctico]

[Cartel campaña]

Cuando los jefes de Estado de África se reúnan este domingo, serán recibidos por un grupo de personas en huelga de hambre demandando por justicia y democracia en Zimbabue.

Desmond Tutu, Graça Machel (esposa de Nelson Mandela) y cientos de otros más se han unido en esta campaña y se han comprometido en solidaridad con la gente de Zimbabue, quienes en su mayoría luchan por sobrevivir con una comida diaria o incluso menos. Esta poderosa demostración de compromiso ha captado la atención de los medios, a la vez que presiona a los líderes para que impidan que Mugabe se siga aferrando al poder.

Un verdadero apoyo mundial es necesario ahora. Kumi Naidoo, activista sudafricano que se encuentra en su séptimo día de huelga de hambre de un total de 21 días, ha grabado este llamamiento por vídeo a todos los miembros de Avaaz en el mundo para unirnos en la protesta y comprometernos a ayunar este domingo, momento en que Kumi pronunciará su discurso en la Cumbre de la Unión Africana sobre la crisis en Zimbabue. Si miles de nosotros ayunamos, nuestras acciones servirán de apoyo a sus palabras y dándoles poder. Cliquea aquí para ver el vídeo y unirte al ayuno:

 http://www.avaaz.org/es/fast_for_zimbabwe

El TPI inicia hoy el primer juicio de su historia contra el reclutamiento de niños soldadoEl Tribunal Penal Internacional (TPI) inicia hoy lunes en La Haya el primer proceso judicial de su historia en el caso contra el líder rebelde congolés Thomas Lubanga Dyilo, al que se acusa de alistar por la fuerza a niños menores de 15 años en sus milicias, un delito estipulado como crimen de guerra por los estatutos de la institución, que se enfrenta a su primera prueba de fuego real desde su fundación en 2002.

Red Canaria de Escuelas Solidarias

El Aula de la Globalización, Paz e Interculturalidad del Vicerrectorado de Cultura y Deporte de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria organiza las Jornadas Dos miradas sobre la violencia juvenil urbana: la perspectiva sociológica y la perspectiva educativa, que tendrán lugar los próximos días 26 y 27 de enero, en el Paraninfo de la Sede Institucional de la ULPGC (c/ Juan de Quesada, 30. Vegueta).

El martes 27 de enero se analizará la perspectiva educativa a través de las conferencias El itinerario educativo-laboral de los jóvenes: Un proceso en conflicto, a las 19:00 horas, y La violencia vista desde los jóvenes: Red de escuelas solidarias.La mediación de la violencia escolar, a partir de las 20:00 horas. Las conferencias correrán a cargo de María Eugenia Cardenal de la Nuez, profesora de Sociología de la ULPGC, y alumnado de los comités de derechos humanos de los IES La Minilla e IES Teror, respectivamente.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada